«Кішварда» приходить на допомогу українцям.

Угорський футбольний клуб «Кішварда» приходить на допомогу українським футболістам і їх родинам. Футбольна команда першого дивізіону Угорщини «Кішварда» почала збір пожертвувань у підтримку українських футболістів, яким більше не платять зарплату. У команди особливі відносини з Україною.

Кішварда, місто з населенням 15000 людей на північний сході Угорщини, тихий, сільський  і божевільний на футболі. Його професійна команда Kisvarda FC стала несподіваним лідером першого дивізіону Угорщини. Після 2/3 ігор чемпіонату Кішварда перебуває на третьому місці в турнірній таблиці. Але клуб чутливий і до світових подій, адже границя з Україною перебуває всього в 20 хвилинах їзди від міста.

Спортивний директор, власник, а нині тренер «Кісварди» Аттіла Ревес має тісні зв'язки з Україною. Майже третина гравців його основної команди звідти, а українці становлять майже половину гравців його молодіжних команд. Ревес також допомагає управляти партнерською футбольною академією в Україні.

Коли почалася війна, Ревес знав, що багато гравці в Україні більше не будуть одержувати зарплату, тому він почав збір пожертвувань як не псуються товарів, так і особливо грошових пожертвувань, щоб підтримати їх. На даний момент було зібрано близько 10000 євро (11 000 доларів США), щоб допомогти родинам більш 70 футболістів. Гроші збираються, а потім розподіляються третьою стороною після того, як комітет розглянув потреби родин, які підтримує клуб. Однак Ревес реалістично дивиться на те, що ці гроші можуть — і не можуть — зробити.

Тимчасовий захід

«Ці гроші — усього лише тимчасова допомога, вони не розв'яжуть справжніх проблем у їхнім житті», — сказав Ревес. «Це просто небагато поліпшить і спростить ситуацію. Але для нас це правильний шлях. Справжня допомога — це коли ми одержуємо грошові пожертвування, які можна передати ім. Гроші, які ми збираємо, — це незначна фінансова допомога, які вони дійсно можуть використовувати. У деяких випадках вони можуть використовувати його, щоб пробратися сюди (в Угорщину)».

Ревес перебував у західній прикордонній області України — Закарпаття 24 лютого, коли російські війська почали вторгнення. Він швидко придумав ідею збору пожертвувань після розмови з українськими футбольними чиновниками. Потім він доручив Угорської асоціації професійних гравців внести свій внесок, що вона й зробила. Організація написала лист усім професійним клубам із проханням внести свій внесок.  Багато хто з них або допомагають підтримувати родини українських гравців у своїх командах, або відправляють партії товарів.

Що стосується українських гравців Kisvarda, війна була руйнівної. Зоряний нападник Антон Кравченко так розстроєний, що не може відіграти. Його батьки живуть у районі на захід від Донецька. Вони сказали йому, що не рухаються й готові вмерти там. Ревес с повагою ставиться до ситуації Кравченко.

«Батьки Кравченко живуть у Дніпропетровській області, — пояснив Ревес. «Спочатку там не було воєнних дій, але останнім часом усе змінилося, так що, можливо, їм доведеться щось переосмислити, але ми однаково не можемо використовувати його зараз. Він теж занедужав».

Занепокоєння про близьких

Серед українських гравців «Кісварди» воротар Артем Одинців. Обоє його батька й молодша сестра застрягли в Донецьку.

«Я не знаю, як це виразити словами», — сказав Одинців. «Це дуже складно — коли ви розмовляєте з ними днем і вночі, вони просто говорять: « У нас усі у порядку», «Ми обережні». Ну, це… дуже складно». Артем Одинців переживає за членів родини, що залишилися вдома

Він також прагне залишатися сильним, незважаючи на що відбувається, і зосередитися на своєму виді спорту. «Перші кілька днів було дуже важко, — сказав Одинців, — але тепер я розумію, що це моя робота. У мене є тільки це, і я повинен повністю сконцентруватися на дві години тут під час гри. Після гри або тренування я можу думати про інших речах».

Нові трансфери

Команда «Кісварда» також постійно привозить юних гравців і їх родини з України. На даний момент у місто прибутки сотні українських юних футболістів. Деякі залишаються, а інші переходять у команди в Будапешті, Шопроне й інших угорських містах.

Кішварда аж ніяк не багатий клуб, тому фінансування зусиль по наданню допомоги значно впливає на його бюджет.  Проте, для спортивного директора Ревеса прийняти цей фінансовий удар не становить праці. «Ми прийняли розв'язок фінансувати ці зусилля із власного бюджету, і ми будемо турбуватися про те, як спробувати компенсувати втрати пізніше», — сказав він. «Зараз це наш найвищий пріоритет, тому що важливо дати нужденним людям нову можливість. «У цім місті уже багато людей, чиї будинки розбомблені. Вони не зможуть повернутися, їм доведеться почати нове життя. Для них це буде початком нової ери».

Відгуки по новинам
Середній рейтинг: 5  Всього відгуків: 1
    • 26.06.2023
    • Украинец
    Браво???
Ще на тему:

Каталог

РЕЄСТРУЙСЯ ТА ОТРИМАЙ ЗНИЖКУ ДО 15%